Kristiinankaupungissa sijaitseva Kirkkotori-talo on valittu vuoden 2023 kauneimmaksi uudisrakennukseksi Arkkitehtuurikapinan äänestyksessä. Wikcon vastasi kokonaisvaltaisesti talon rakentamisesta.

Arkkitehtuurikapina järjesti huhtikuussa verkkosivuillaan äänestyksen, jossa etsittiin Suomen kauneinta vuonna 2023 valmistunutta uudisrakennusta kuuden valikoidun ehdokkaan joukosta. Äänestyksen ylivoimainen voittaja oli Kristiinankaupungin keskustan perinteikäs Kirkkotori-talo, joka sai 42 prosenttia annetuista äänistä. Kaikille avoimessa äänestyksessä annettiin kaikkiaan 1401 ääntä.

Wikcon vastasi tämän 10 vuokra-asuntoa käsittävän puutalon kokonaisvaltaisesta urakoinnista, ja se valmistui elokuussa 2023 puoli vuotta etuajassa. Talon on suunnitellut arkkitehtitoimisto AK-Plan.

Näin Arkkitehtuurikapina perusteli rakennuksen valintaa osaksi äänestystä:

– Kyseessä on traditionaalista muotokieltä tinkimättömästi noudattava uudisrakennus. Jugend-henkisine ikkunajaotuksineen Kristiinankaupungin uusi kaunotar näyttää siltä, kuin olisi ollut paikallaan aina. Rakennus täydentää erittäin huomaavaisesti historiallista naapurustoaan ja lisää omalta osaltaan alueen viihtyisyyttä ja vetovoimaa.

Rakennus täydentää erittäin huomaavaisesti historiallista naapurustoaan ja lisää omalta osaltaan alueen viihtyisyyttä ja vetovoimaa.

Arkkitehtuurikapina

Rakennuksen omistaa Fastighets Ab Kristinestads Bostäder, jonka toimitusjohtaja Tom Heinonen kertoo yhtiön iloitsevan saamastaan tunnustuksesta.

– Tämä on suurin oma hankkeemme ja ensimmäinen hissitalomme. Tavoitteenamme oli luoda nykyaikainen, mutta historiallista ympäristöä kunnioittava uudisrakennus. Olemme otettuja siitä, että hankkeemme sai näin laajan suosion.

Lue referenssi kohteesta täältä!

Kuvat: Fastighets Ab Kristinestads Bostäder & Wikcon