Huset Kyrkotorget i Kristinestad har utsetts till den vackraste nybyggnationen år 2023 i Arkitektupprorets omröstning. Wikcon var ansvarig för hela byggprojektet.

Arkitekturupproret anordnade i april en omröstning på sin hemsida för att hitta Finlands vackraste nybyggnad från år 2023 bland sex utvalda kandidater. Den överlägsna vinnaren av omröstningen var huset Kyrkotorget i centrala Kristinestad, som fick 42 procent av rösterna. Totalt gavs 1401 röster i den öppna omröstningen.

Wikcon ansvarade för hela entreprenaden av Kyrkotorget. Arkitektbyrån som stod för planeringen var AK-Plan. Huset är byggt i trä, det har 10 hyreslägenheter och det färdigställdes i augusti 2023 – ett halvår tidigare än planerat. Arkitektbyrån som stod för planeringen var AK-Plan.

Så här motiverade Arkitektupproret valet av byggnaden:

– En nybyggnad som strikt följer traditionell arkitektur. Med sina jugend-inspirerade fönsterindelningar ser Kristinestads nya skönhet ut som om den alltid har funnits på platsen. Den nya byggnaden kompletterar mycket väl det historiska grannskapet och ökar områdets trivsel och attraktionskraft.

Den nya byggnaden kompletterar mycket väl det historiska grannskapet och ökar områdets trivsel och attraktionskraft.

Arkitektupproret

Byggnaden ägs av Fastighets Ab Kristinestads Bostäder, vars vd Tom Heinonen berättar att företaget gläds åt erkännandet.

– Detta projekt är vårt största någonsin, och det är samtidigt vår första byggnad som är försedd med hiss. Vårt mål var att skapa ett hus som respekterar den historiska miljön samtidigt som det är modernt. Vi är glada att vårt projekt fick så brett stöd.

Läs fastighetsreferensen här!

Bilder: Fastighets Ab Kristinestads Bostäder & Wikcon